De rol van Duurzaamheids- regisseur.

Abdessamad Srour vervult de rol van Duurzaamheids-regisseur: een belangrijke rol, duurzaamheid staat namelijk ook bij QBuild hoog op de agenda. Maar wat doet een Duurzaamheidsregisseur zoal? We vroegen het Abdessamad.

 

“Als Duurzaamheidsregisseur ben ik verantwoordelijk voor emissiemanagement (wat kunnen we doen om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken), afvalmanagement (alle activiteiten die nodig zijn om afvalstromen te beheren), de circulaire economie (afval voorkomen door grondstoffen steeds opnieuw te gebruiken) en SMVO (Sociaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Kortom, ik zie erop toe dat we binnen QBuild duurzaam omgaan met mensen, materialen en de omgeving. Namens QBuild, maar ook namens onze partnerbedrijven.”

“Dagelijks ben ik in gesprek met onze collega’s en partnerbedrijven om te onderzoeken waar er nog mogelijkheden liggen om ons werk duurzamer uit te voeren. Ik nodig daarom iedereen uit om hierin mee te denken en het gesprek aan te gaan. De enige manier waarop we duurzaam kunnen zijn en werken is door het samen te doen.”

“Het leuke aan deze functie is dat het thema duurzaamheid actueel is en dat duurzaamheid meer is dan alleen denken aan het milieu en het besparen van energie. Het is een andere manier van denken, werken en leven. Om maar een voorbeeld te geven: je zou al bezig kunnen zijn met duurzaamheid door een theezakje twee keer te gebruiken in plaats van dat je het theezakje na één keer al weggooit. Of alle materialen in één keer laten aanvoeren bij projecten in plaats van dat je iedereen zijn eigen materialen laat vervoeren. Hierdoor verminder je de CO₂-uitstoot.”

“Vaak vergeten mensen dat er ook een menselijk aspect zit in duurzaamheid, zoals het aanmoedigen van ontwikkeling en innovaties én het staan voor gelijke rechten, diversiteit en inclusie. Door hier meer bij stil te staan, zorgen we dat we binnen QBuild samen bijdragen aan de duurzame toekomst van morgen.

“QBuild is al vrij duurzaam. Zo heeft de vestiging Amsterdam zonnepanelen op het dak, die in 2021 27,5 megawattuur hebben opgewekt. Dat is goed voor elf huishoudens. Hierdoor heeft de vestiging nu energielabel A. Daarnaast zijn alle verlichtingsarmaturen van dit pand vervangen voor ledpanelen en rijdt hier al even een elektrische zero-emissie QBuild-wagen (een voertuig waarvan de aandrijving geen schadelijke uitstoot veroorzaakt) rond.”

“Verder gaan we ons meer inzetten op diversiteit, inclusiviteit, gendergelijkheid en SROI (Social Return On Investment: het creëren van meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt > zie bijvoorbeeld het artikel Leerwerktraject voor statushouders). Er zijn zeker nog mogelijkheden tot verduurzaming, maar je merkt dat iedereen binnen QBuild nu al een steentje bijdraagt.”

 

 

 

 

“QBuild gaat zich richten op meerdere zaken. Denk aan het verlagen van CO₂-uitstoot van het wagenpark en onze partnerbedrijven, het verbeteren op het gebied van afvalscheiding op kantoor en bij projecten en het inzetten op de circulaire economie (geen afval meer omdat je grondstoffen steeds opnieuw gebruikt). Tot slot gaan we ons richten op het bieden van werk- en opleidingsmogelijkheden binnen de organisatie. Dit is ook voor degenen die het leuk zouden vinden om te leren en te werken binnen QBuild.”

“Op dit moment rijd ik een elektrische auto. Thuis heb ik al mijn gloeilampen al vervangen voor ledverlichting. De volgende stap is het isoleren van mijn huis en in de verdere toekomst het plaatsen van zonnepanelen.”

“Zoals eerder gezegd is duurzaamheid een andere manier van denken, werken en leven. Door bewust bezig te zijn met hoe iets wordt gebruikt en of dat beter kan, kom je tot de ontdekking dat zelfs de kleinste acties kunnen leiden tot mooie veranderingen. Daarnaast kan iedereen (ongeacht wat zijn/haar plaats is binnen de organisatie) hieraan een bijdrage leveren. Duurzaamheid is voor mij een gezamenlijk doel en streven. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar het kan alleen als we het samen doen, dus met elkaar. Ook als het nog niet gaat zoals het zou moeten, wil ik graag in gesprek en meedenken in hoe het wel zou kunnen.”

Wil jij ook bijdragen aan het verduurzamen van QBuild? Bekijk hier welke vacature bij jou past en wie weet draag jij binnenkort wel jouw steentje bij.