Bouwvrouw die met de toekomst bezig is.

Barbara van Goethem is sinds maart dit jaar Hoofd Bedrijfsbureau bij QBuild. Ben je benieuwd wat deze rol precies inhoudt? Barbara vertelt er graag over!

 

 

 

 

 

“Ik ben architect en bouwkundig ingenieur, maar noem mezelf ook wel een bouwvrouw die bewust met de toekomst bezig is. In de architectuur is vernieuwing en duurzaamheid een continu proces. De digitalisering in de bouw is hét middel voor samenwerking én bouwen is samenwerken. Daarom heb ik mij gespecialiseerd in BIM (Building Information Modelling: het maken van digitale bouwmodellen) als BIM-manager en BIM-regisseur.”

“In 2020 kwam ik te werken als BIM-regisseur bij een project op Schiphol waar ik Kees Havekes, algemeen directeur van QBuild, voor het eerst ontmoette. Toen ik een aantal maanden geleden toe was aan een nieuw project, heb ik Kees weer benaderd en zo ben ik hier terecht gekomen. Ik wilde iets doen wat ik niet eerder gedaan heb. Ik krijg er energie van mensen te enthousiasmeren en bij elkaar te brengen. Daar is deze functie perfect voor.”

“Wat ik zoal doe als Hoofd Bedrijfszaken? Ik ben hier nog niet zo lang, maar tot nu toe is nog geen dag of week hetzelfde geweest. Ik werk echt aan de voorkant van het bouwproces, hier begint het allemaal. Nieuwe aanvragen komen binnen bij het bedrijfsbureau. Ik zorg vervolgens dat het werk verdeeld wordt. Kan de klus direct naar de uitvoering – en zo ja naar welke divisie – of moeten er eerst andere dingen geregeld worden? Ik schakel veel met verschillende collega’s en afdelingen. Bijvoorbeeld met afdelingshoofden en projectleiders die in de uitvoering werkzaam zijn, maar ook met de calculatieafdeling als er dingen berekend moeten worden. Ook houd ik me bezig met aanbestedingen die ik met de afdelingen Planontwikkeling en Bewonersbegeleiding bespreek. Als architect ben ik het gewend om in een proces deskundigen bij elkaar te brengen. Ik ben een echte spin in het web en dat vind ik heel erg leuk.”

“Als Hoofd Bedrijfsbureau ben ik vooral op ons kantoor in Amsterdam te vinden. Die aanwezigheid is belangrijk, zo ben ik bereikbaar én benaderbaar zijn voor verschillende afdelingen. Vooral bij aanbestedingen zit er druk op de tijd van indienen, want daarvoor moet veel geregeld worden. Die dynamiek en spanning, daar houd ik van. Een 9-tot-5-baan is dit absoluut niet, maar daar zou ik ook niet gelukkig van worden.”

“Ik werk hier met leuke collega’s, allemaal met een eigen karakter. Dat sociale aspect bevalt me enorm. Tot nu toe heb ik het dus erg naar mijn zin bij QBuild.”