Elektromonteurs Cor en Ahmed aan het woord

Wij spreken onze elektromonteurs Cor en Ahmed, beiden al sinds 2004 werkzaam bij QBuild. Zowel Cor als Ahmed zijn op jonge leeftijd begonnen met het werk als elektromonteur en zitten al meer dan 35 jaar in het vak.

Als elektromonteur zijn Cor en Ahmed bezig met alles wat met elektra te maken heeft. Van het maken van lichtpunten en het plaatsen van CO2-melders tot aanpassingen in meterkasten en het plaatsen van volledige elektra-installaties. “Als er maar spanning op staat”, lacht Cor. Op het moment zijn de mannen druk bezig aan de Houtmankade in Amsterdam. Cor vertelt: “Alles wordt hier compleet vernieuwd. Er komen nieuwe badkamers, nieuwe keukens, nieuwe vloeren en een nieuw plafond. We zijn hier gisteren begonnen en zijn op dit moment dus de elektra-installatie aan het plaatsen. Ahmed en ik zijn nu de enige twee elektromonteurs die op dit project werkzaam zijn, maar dat wisselt heel erg. Soms sta je ergens alleen en soms ben je met meerderen.” Ahmed vult aan: “Ik ben al 35 jaar elektromonteur, maar doe soms ook werk voor een W-monteur, zoals klimaatinstallaties. Voor mezelf vind ik die afwisseling erg leuk.”

Geen dag is hetzelfde.

De afwisseling is wat het werk als elektromonteur volgens deze twee mannen zo leuk maakt. Cor: “Nu ben ik hier bezig, maar eergisteren was ik nog buitenlampen aan het plaatsen voor ons project bij Loods6. Ik heb ook een aantal maanden op project Senso gezeten, daar moet ik na de bouwvak ook nog even aan de slag. Maar er staat bijvoorbeeld ook een klus gepland bij het hoofdbureau van de politie, waar de complete verlichting en plafonds vernieuwd gaan worden. Ook gaan we hier de wanden en vloeren aanpakken. We komen op veel verschillende plekken: woningen, kantoren, scholen.” Hetzelfde geldt voor Ahmed, al springt hij ook vaak bij om collega’s te helpen op allerlei projecten. Die afwisseling bevalt hem wel.

Je past er snel goed tussen.

Ook bij QBuild zitten de mannen op hun plek. Ahmed vertelt: “Het bevalt me hier goed, anders was ik hier niet. Eigenlijk is er door de jaren heen weinig veranderd. Ik denk dat je er, als je goed bent in dit werk, al snel goed tussen past. We werken hier met hele fijne collega’s en op leuke klussen. Iedereen is bereid om elkaar te helpen, het zijn allemaal fijne collega’s.” Dat vindt Cor ook. “Natuurlijk verandert er af en toe wel wat. De regels veranderen. Maar als je dit werk al zoveel jaar doet, merk je dat veel dingen ook een beetje automatisch gaan. Regelmatig doen we een vakopleiding. Dat is wel leuk, en belangrijk ook, om zo op de hoogte te blijven.”

Het is leuk om dat wat je zelf geleerd hebt, ook over te dragen.

De nieuwe generatie.

Om kennis over te dragen op een jongere generatie elektromonteurs, zijn zowel Cor als Ahmed ook werkzaam als werkbegeleider binnen QBuild. “Het is leuk om dat wat je zelf geleerd hebt, ook over te dragen. Dat doen we altijd via een stappenplan. Het moet rustig opgebouwd worden.” Ahmed beaamt dat. “Ik vind het leuk om leerlingen te begeleiden. Je moet er wel geduld voor hebben, dat heb ik wel. Maar ik zie ook heel snel of iemand wel of niet geschikt is voor dit werk, dat laat ik dan ook meteen weten.”

Het moet in je zitten.

Waar een goede elektromonteur dan aan moet voldoen? Daar moeten Cor en Ahmed even over nadenken. Toch is er één ding volgens hen essentieel: het moet érgens in je zitten. Cor: “Handig zijn zit in je of niet, dat kun je niet leren. Bij mezelf had ik het als kind al, ging ik mijn eigen fietsband plakken. Of sleutelen aan je brommer of auto. Technisch inzicht is ook belangrijk. Je kan niet alles uit een boekje leren, je moet wel echt in 3D kunnen denken. En het is belangrijk om te blijven leren en echt de interesse te hebben, de drang om te willen weten hoe dingen in elkaar zitten.” Als we Cor vragen of hij nog een laatste advies heeft, zegt hij: “Ja, je moet wat van elkaar aan willen nemen. Van elkaar leer je nog het meest. En ook belangrijk: ’s ochtends altijd positief beginnen.”

Ook elektromonteur bij QBuild worden?

Neem contact op met onze recruiter Olesia

Olesia Brul
Recruiter
0647076210

Of solliciteer op een van de onderstaande vacatures.